Defekty powstające podczas lakierowania proszkowego powierzchni sprawiają, że wysiłek włożony w cały proces idzie na marne, gdyż każdy mankament psuje efekty wizualne lakierowania. W jakich przypadkach dochodzi najczęściej do powstawania defektów?

W głównej mierze są one skutkiem błędów lakierniczych, a także nieprawidłowo przeprowadzonego transportu oraz złych warunków przechowywania proszku. Jeśli chodzi o błędy lakiernicze, są one zazwyczaj efektem niedbale przygotowanej powierzchni, niewłaściwie przeprowadzonej aplikacji i procesu utwardzania, a także wadliwego działania pieca. Wśród najczęściej spotykanych defektów na pierwszy plan wysuwa się efekt skórki pomarańczy, który objawia się nierówną i chropowatą powierzchnią. Powstaje kiedy nałożona jest zbyt mała lub zbyt duża grubość powłoki albo gdy proszek jest nie naładowany. Co można zrobić, żeby uniknąć tego szpecącego efektu? Przede wszystkim warto zadbać o właściwą grubość powłoki (50-100 µm), odpowiednio ustawiać pistolet, nie używać zbyt wysokich napięć i zapewnić lakierowanym elementom uziemienie.

 

lakierowanie_proszkowe_krakow